Improvements to Newlands Corner

Countryside visitor information Summer 2022

Newland's Corner car park improvements

Resurfacing of half of the car park was completed during January. We will notify you here when the remainder is scheduled to happen. We have re-marked all the parking bays, including disabled access spaces and installed a pedestrian crossing outside the Discovery Centre and cafe which gives much better views and improved visitor safety.

Newlands Corner, near Guildford, provides one of the best views from the North Downs in the Surrey Hills Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) and is an attractive site in its own right. It has been well used as a stop off point for refreshments and a start for walking, horse riding and cycling for decades. In the 1970s, Surrey County Council (SCC) negotiated an access agreement over the site with the landowners, the Albury Estate, to provide public access to the site and install visitor facilities such as the toilets and car park.

As of 1 April 2020, SCC Natural Capital teams have taken on responsibility for the management of sites like Newlands Corner, whilst Surrey Wildlife Trust will continue to provide habitat and conservation management on other sites within Surrey's Countryside Estate. As well as delivering the council's investment in improvements to our countryside, this will enable residents of all walks of life to access green space.

Find out about Visitor Information at Newlands Corner.

Proposed natural play area and other improvements

We have submitted proposals to Central Government for approval that include the following improvements to the range and quality of facilities available to visitors of Newlands Corner.

  • Natural timber play area - located within the area between the café and toilet buildings where the previous play area was installed.
  • Improved picnic area - located at various points near the cafe building.
  • Relocating the bin store fenced area - now to be located north of the motorbike parking area on the far side of the natural path.
  • A freestanding bottle filling water fountain - located to the west of the visitor centre building, on the grass area next to the hedge.

Following the feedback on our previous proposals for a natural play trail over a larger area, these new proposals are for a natural play area that covers a much smaller area. The installation has been designed to merge with and reflect the natural surroundings and will be constructed with locally sourced timber from sustainably managed forests on the Albury Estate in Guildford. To see an example of a similar natural play area, please visit our Chinthurst Hill car park, Guildford, GU5 0PS.

We are in the process of installing a mix of 16 new and existing picnic tables along with some additional natural tree stump and log seating. The proposed new bottle filling water fountain is the Elkay LK4400BF.

We are also proposing to enhance the existing hedges through the planting of appropriate native woodland shrub and understorey species. This will help provide additional screening around the play and picnic areas and would act as both a fence and sound barrier.

If you'd like to receive copies of our application, a full description of the proposed works, the site plans and other drawings, please email our Countryside Estate Team countryside.estate@surreycc.gov.uk.

Changes we are making at Newlands Corner

We have now installed new signage at Newlands, as you enter the car park (threshold signs), self-guided walking trail marker posts as well as new information boards.

We're proud to work with the #SurreyHillsConservationVolunteers who are members of Surrey Choices, helping manage access and habitats by opening up the views from the Newlands Corner car park. We have also refurbished the wildlife garden to the side of the Discovery Centre, installing new bird, pond and bug friendly features.

Planned work to the toilets and Discovery Centre

We began refurbishing the toilets in 2021 and they are now open. We're connecting the new toilets using a mains water and foul water drainage system and converting them from the old tank and pump system. Contact us at countryside.estate@surreycc.gov.uk if you have any questions.

Upgrading work is also happening inside and outside the newly-named Discovery Centre which is the original Visitor Centre building. This is due for completion in mid-2022 and it will then be open to the public.

Film crews at Newlands Corner

Film crews are often using Newlands as a filming base around the area. These are planned with our Countryside Events Team and the income generated from this goes back into countryside improvements and upkeep of sites within our Countryside Estate. We will keep you up to date on when they are expected to be based at the far end of the carpark, but access for countryside users is unaffected.

Dates for filming will be added to this page once confirmed.

The Guildford section of Battersea Cats and Dogs Home plan to be at Newlands Corner from time to time to talk to people about what they do and responsible dog ownership. Drop by and say hello if you're up there.

Bridleway trail

An accessible trail exists on the bridleway behind the Discovery Centre and has been there for many years, this is now called the Dormouse Trail. External grant funding has been sought to improve the signage and works are being carried out.

Visitor centre consultation

Out of all the feedback received from the public consultation in 2017, the majority focused on the prospect of having a new visitor centre. The original plan was to bring all the visitor facilities, including the cafe and an education room together in one building, which would provide the indoor seating that's needed. In view of public feedback, we have invested in upgrading and updating the existing Visitor Centre, which is now renamed the Discovery Centre.

Anything new would not only be subject to all the normal planning regulations and consultations, but would be developed in partnership with current and potential users, including families, elderly people and people with disabilities, all of whom we are trying to encourage to come to Newlands Corner by improving the facilities.